Основними факторами небезпеки для м’яса з біологічної точки зору слід вважати початкову і залишкову мікрофлору. Тому дуже важливо правильно контролювати умови його зберігання. Контроль за мікробіологічними небезпечними чинниками можна описати у такій послідовності: запобігання забрудненню (дотримання санітарних програм на етапі виробництва сировини та її переробки); обмеження життєдіяльності мікроорганізмів (завдяки низькотемпературному зберіганню та скороченню тривалості етапів виробництва); забезпечення згубного впливу на патогенні мікроорганізми (високотемпературна обробка сировини або продукту).
Очищення можна проводити за допомогою певних фізичних методів або їх комбінацій – нагрівання, чищення щіткою або іншими способами без використання води та методами хімічного очищення. Процедури миття і чищення можуть бути: видалення забруднення з поверхонь; застосування розчинів очищувальних засобів для розм’якшення бруду та бактеріальної плівки; споліскування водою; сухе очищення або інші прийнятні методи для видалення залишків забруднення; дезінфікування з можливим подальшим споліскуванням. Мийні й дезінфекційні засоби повинні бути безпечними й відповідати умовам застосування.
Для дезінфекції поверхонь приміщень, обладнання, транспортерів, резервуарів, трубопроводів, інвентарю, тари, для зниження мікробного обсіменіння тушок птахів у ваннах охолодження, дезінфекції інкубаторів, яєць, приміщень і устаткування забійних цехів компанія «Гігієнікс» пропонує препарат «Гігієнізер». Також його використовують для дезінфекції гідроциклонних пиловловлювачів, повітрозбірників, для знезараження стічних вод, оборотної води в охолоджувальних системах, для боротьби з пліснявою та профілактики її появи. Засіб безбарвний, активною речовиною в ньому є кисень. Його використовують як 3–5% розчин для механізованого чи ручного способу дезінфекції, наносять на поверхню щітками та йоржами, замочуючи (занурюють) в розчині, зрошують, розбризкують. Експозиція 5-20 хв. (при температурі 15÷40°С ). Поставляємо його у вигляді рідини в поліпропіленових каністрах по 30; 60 кг або у контейнерах по 1000 кг. «Гігієнізер» містить 30% пероксид водню й інгібітор корозії.
Для дезінфекції машин і обладнання, трубопроводів, поверхонь, що контактують з харчовими продуктами, рекомендуємо використовувати «Біостерид Міцний» і «Біопомс». Активною речовиною цих засобів є кисень.
Безбарвна рідина із запахом оцту «Біостерид Міцний» містить надоцтову (12–16%) та оцтову кислоту (25–30%) і перекис водню (20–25%), а також інгібітор корозії. Використовують засіб у вигляді 0,1–2% робочого розчину для протирання, змочування, занурення, зрошування, розбризкування. Експозиція – 15-30 хв (при температурі 10÷80°С ). Пропонуємо його у вигляді рідини в поліпропіленових каністрах по 30, 60 кг або у контейнерах по 1000 кг.
«Біопомс» – безбарвна рідина, містить надсірчану (<40%) та сірчану кислоту (<20%), перекис водню (<35%), а також інгібітор корозії. Її використовують як 0,1–2% робочий розчин для протирання, змочування, занурення, зрошування, розбризкування. Експозиція – 15-30 хв при температурі 10÷60°С. Клієнтам пропонуємо засіб у вигляді рідини в поліпропіленових каністрах по 30; 60 кг або у контейнерах по 1000 кг.
Мийні засоби
На підприємствах для миття та чищення дуже забруднених поверхонь обладнання, технічного посуду, інвентарю, тари пропонуємо використовувати «БЛИСК» – концентровану рідину з протигрибковими і бактерицидними властивостями (рH≈3). Поставляємо її у поліпропіленових ємностях по 1; 10 кг. Застосовують препарат у вигляді 5-10% робочого розчину (для дуже забруднених поверхонь – концентрат).
Ефективним засобом для видалення важкорозчинних у воді забруднень, для чищення водяних трубопроводів, санітарного обладнання, ванн, душових кімнат, для миття поверхонь, стійких до кислот, є «Камичек». Це концентрована рідина, яка чудово усуває водяний камінь (рH≈2). Використовують 5-10% робочий розчин (для дуже забруднених поверхонь – концентрат). Поставляємо в поліпропіленових ємностях по 0,5; 10 кг.
Щоб усунути пригорілий жир, пропонуємо «Макс Актив» (рH≈12). Його можна використовувати у харчовій промисловості та в побуті для видалення осаду і жирових відкладень із кухонних плит, духовок, гриля, посуду з нержавіючої сталі, скла камінів тощо. Застосовують як концентрат, який наносять на поверхню за допомогою пульверизатора. Поставляємо у вигляді рідини в поліпропіленових ємностях по 0,5; 10 кг.
Також маємо в асортименті концентровану рідину для миття посуду та забруднених поверхонь «Барись» (рH 6,5-7,5). Її можна використовувати для миття посуду обладнання, інвентарю, забруднених поверхонь, які контактують з готовим продуктом у харчовій та переробній галузі, а також у побуті. Це 5-10% робочий розчин (для дуже забруднених поверхонь – концентрат). Поставляємо у вигляді рідини в поліпропіленових ємностях по 0,5; 1; 10 кг.
Правильний підбір відповідних препаратів, їх концентрацій, розроблення та дотримання відповідних процедур миття та дезінфекції під час виробництва та зберігання готової продукції, дотримання санітарних норм та правил – усе це дасть змогу суттєво зменшити ризик мікробного забруднення готового продукту, а отже, підвищить його безпечність.