Блог

НАССР на виробництві

Одержання безпечного для здоров’я продукту гарантує впровадження на підприємстві системи HACCP. Особливу увагу слід звернути на вторинне зараження, адже якісну й безпечну продукцію може зіпсувати внаслідок незадовільного гігієнічного та мікробіологічного стану приміщень.

Виробниче середовище

Велика кількість мікроорганізмів у повітрі часто є результатом поганого санітарного стану приміщень і обладнання, повітроводів, а подекуди – недостатньої гігієни персоналу. Завдяки аналізу виробничого процесу можна виявити фактори, які можуть спричинити появу вторинної інфекції. Найпоширенішим серед них є забруднення повітря, що контактує із готовим продуктом. Повітряне середовище не сприяє розмноженню мікрофлори, зате є чудовим її переносником. Бактерії у повітря потрапляють з води, з ґрунту, з відкритих ран живих організмів, їх виділень, з виробничих приміщень тощо.

Повітря навколо виробничої лінії містить такі мікроорганізми:

– коки з роду Micrococcus і Sarcina;
– аеробні бактерії з роду Bacillus;
– спори грибів роду Clostridium, Penicillium, Aspergillus;
– дріжджі Candida;
– патогенні бактерії – золотистий стафілокок і стрептокок.

Вони характеризуються високим ступенем розкладання органічного матеріалу, що дуже небезпечно. Тому слід контролювати параметри якості повітря і під час обробки сировини на етапі виробництва при контакті з уже готовою продукцією. Найкращу мікробіологічну якість повинно мати повітря, яким охолоджують і сушать продукцію.

Виробничі приміщення з точки зору мікробіологічної чистоти повітря класифікують:

– території з низьким рівнем ризику (повітря не впливає на якість готового продукту);
– місця із середнім ступенем ризику (обов’язкове дотримання норм санітарії, що зменшує мікробіологічне забруднення готової продукції);
– приміщення із високим ступенем ризику (чистота повітря визначальна).

Для кожної категорії приміщень, згідно з вимогами системи HACCP, на підприємствах розробляють процедури миття та дезінфекції з відповідною систематичністю. Наприклад, належні вентиляція і параметри стерильності повітря, яке контактує з готовим продуктом, мінімізують небезпеку мікробного забруднення, конденсацію пари в продуктових приміщеннях, запахи тощо. Важливо, щоб напрям надходження потоку повітря через систему фільтрів у виробничі приміщення був з «чистих» зон до «брудних».

Важливим аспектом профілактики вторинної інфекції є захист продукції під час транспортування на пакувальних дільницях, де суттєво зростає небезпека вторинного зараження. Щоб запобігти цьому ми рекомендуємо відгородити транспортери готової продукції від загальних виробничих приміщень або прикривати їх. Ефективним засобом захисту є встановлення над транспортером ультрафіолетових ламп та періодична обробка поверхонь під транспортером і території навколо нього дезінфікційними засобами.

Способи дезінфекції повітря:

– механічний (застосування фільтрів),
– фізичний (нагрівання повітря, усунення частинок пилу за допомогою електростатичного методу, ультрафіолетове випромінювання),
– хімічний (за допомогою дезінфікційних засобів).

Пропозиції «Гігієнікс»

Для належної гігієни та мікробіологічної чистоти на харчових підприємствах фірма «Гігієнікс» пропонує мийні та дезінфекційні засоби польського виробника «Higienix», які відповідають вимогам міжнародних систем якості HACCP, ISO та ін. Продукція сертифікована у Системі сертифікації УкрСЕПРО, відповідає вимогам положення Регламенту (ЄС) № 648/2004 Європейського Парламенту та Ради «Про миючі засоби» від 31.03.2004 р., а також Технічного регламенту мийних засобів, затвердженого постановою КМУ №717 від 20.08.2008 р.

Для дезінфекції приміщень і повітря рекомендуємо використовувати «Гігієнізер», активною речовиною якого є 30%-вий перекис водню. Засіб ефективний щодо грампозитивних та грамнегативних бактерій, в тому числі кишкових паличок, стафілококів, стрептококів, синьогнійної палички, сальмонел, дріжджоподібних та пліснявих грибків тощо. Робочі розчини (0,5–5%) засобу ефективні при холодній дезінфекції і посилюють біоцидну активність при підвищенні температури до 40°С.

З концентрату препарату «Гігієнізер» готують робочий розчин і зрошують ним повітрозабірні приміщення, підлогу, стіни, стічні канали, транспортери готових продуктів і напівфабрикатів, машин і устаткування. Обробляють приміщення за допомогою городнього обприскувача. Засіб не має запаху, цілком біодеградує, безпечний для готового продукту. Цей дезінфектант можна використовувати на всіх без винятку етапах підготовки, виробництва та зберігання продуктів харчування. Завдяки вмісту спеціального інгібітора, знижується небезпека корозії машин і обладнання.

Для миття поверхонь і устаткування перед дезінфекцією рекомендуємо універсальну мийно-очищувальну рідину з протигрибковими і бактерицидними властивостями «Блиск». Швидко й якісно очистить дека, форми і технологічне обладнання від пригорілого жиру і залишків продуктів лужний засіб «Макс актив». Препарат має густу консистенцію, завдяки чому добре утримується на вертикальних поверхнях. Для усунення водяного осаду та каменю з машин і обладнання рекомендуємо використовувати концентрований кислотний засіб «Камичек». Він ефективний для всіх кислотостійких поверхонь, може використовуватися з замкнених системах, по яких подається питна вода. Для миття посуду та видалення органічних забруднень на поверхнях ми рекомендуємо концентровану рідину «Барись».

Використовуючи наші мийні та дезінфекційні засоби, ви забезпечите належну гігієну та мікробіологічну чистоту на виробництві.

Залишити коментар