Блог

Харчова безпека на м’ясопереробних підприємствах

Основними факторами небезпеки для м’яса з біологічної точки зору слід вважати початкову і залишкову мікрофлору. Тому дуже важливо правильно контролювати умови його зберігання. Контроль за мікробіологічними небезпечними чинниками можна описати у такій послідовності: запобігання забрудненню (дотримання санітарних програм на етапі виробництва сировини та її переробки); обмеження життєдіяльності мікроорганізмів (завдяки низькотемпературному зберіганню та скороченню тривалості етапів виробництва); забезпечення згубного впливу на патогенні мікроорганізми (високотемпературна обробка сировини або продукту).

Очищення можна проводити за допомогою певних фізичних методів або їх комбінацій – нагрівання, чищення щіткою або іншими способами без використання води та методами хімічного очищення. Процедури миття і чищення можуть бути: видалення забруднення з поверхонь; застосування розчинів очищувальних засобів для розм’якшення бруду та бактеріальної плівки; споліскування водою; сухе очищення або інші прийнятні методи для видалення залишків забруднення; дезінфікування з можливим подальшим споліскуванням. Мийні й дезінфекційні засоби повинні бути без­печ­ними й відповідати умовам застосування.

Для дезінфекції поверхонь приміщень, обладнання, транспортерів, резервуарів, трубопроводів, інвентарю, тари, для зниження мікробного обсіменіння тушок птахів у ваннах охолодження, дезінфекції інкубаторів, яєць, приміщень і устаткування забійних цехів компанія «Гігієнікс» пропонує препарат «Гігієнізер». Також його використовують для дезінфекції гідроциклонних пиловловлювачів, повітрозбірників, для знезараження стічних вод, оборотної води в охолоджувальних системах, для боротьби з пліснявою та профілактики її появи. Засіб безбарвний, активною речовиною в ньому є кисень. Його використовують як 3–5% розчин для механізованого чи ручного способу дезінфекції, наносять на поверхню щітками та йоржами, замочуючи (занурюють) в розчині, зрошують, розбризкують. Експозиція 5-20 хв. (при температурі 15÷40°С ). Поставляємо його у вигляді рідини в поліпропіленових каністрах по 30; 60 кг або у контейнерах по 1000 кг. «Гігієнізер» містить 30% пероксид водню й інгібітор корозії.

Для дезінфекції машин і обладнання, трубопроводів, поверхонь, що контактують з харчовими продуктами, рекомендуємо використовувати «Біостерид Міцний» і «Біопомс». Активною речовиною цих засобів є кисень.

Безбарвна рідина із запахом оцту «Біостерид Міцний» містить надоцтову (12–16%) та оцтову кислоту (25–30%) і перекис водню (20–25%), а також інгібітор корозії. Використовують засіб у вигляді 0,1–2% робочого розчину для протирання, змочування, занурення, зрошування, розбризкування. Експозиція – 15-30 хв (при температурі 10÷80°С ). Пропонуємо його у вигляді рідини в поліпропіленових каністрах по 30, 60 кг або у контейнерах по 1000 кг.

«Біопомс» – безбарвна рідина, містить надсірчану (<40%) та сірчану кислоту (<20%), перекис водню (<35%), а та